Dış cephe dekorasyon uygulamalarımızda Erkur Mimarlık Mühendislik ve İnşaat olarak tay yünü malzemesinden faydalanıyoruz. Dolayısıyla Estetik, sağlık ve çevre dostu olmak adına kullandığımız taş yününün mantolama işlemine olan katkısı oldukça büyüktür.
İçindekiler
Mantolama İşleminde Kullanılan Malzemelerin Kullanımı
Mantolama işlemlerinde geleneksel uygulamalar içerisinde kullanılan malzemeler saz bitkisi, saman ve diğer bitkilerdir. Artık yeni teknolojik cihazların kullanılmasıyla birlikte gelişen malzemeler arasında ise cam yünü, PVC kompozit malzeme, taş yünü ve ahşap kullanımı yaygındır. Dolayısıyla En fazla yanmaz, bakteri ve rutubet oluşturmaz özelliği ile kullanılan malzeme taş yünüdür.
Dış Cephe Mantolamasında Yapılması Gerekenler
Dış cephe kaplamasında kullanılacak yalıtım malzemelerinin ana yapı malzemelerine zarar vermesini önlemek adına bölgenin örtülmesi ve korunması gerekir. Dolayısıyla Mantolama yüzeyinin kuru ve tamamen temiz olması gerekir. Kırık ya da deforme olan yerler var ise öncelikle düzeltilmelidir.
Önemli noktalar;
- Yağmur oluklarının, mantolama işlemi sonrası 5 cm dışarıda olması
- İşçi emniyeti sağlanmalı
- İskele ağı ile hava şartlarına karşı korunmalı
- Yapıştırıcıların, sıva malzemelerinin kuru ve serin ortamda saklanması
- Yapıştırıcı ve sıvaların son kullanma tarihi üretim itibari ile 1 yıl olmalı
- XPS ve EPS’nin üzeri örtülerek uzun süre UV ışınlarına maruz kalması önlenmeli
- Taş yünü kullanımı diğer malzemelerle yapılmalı
Bu koşullara ve diğer detaylara dikkat edilmesi halinde sorunsuz bir mantolama işlemi yapılır ve kısa sürede yapı teslim edilir.
Mantolama Sisteminde Taş Yünü Levha Döşemesi
Uygulama yapılacak alana uygun kullanılacak taş yünü levhası, yapıştırıcı harcı kullanırken levha boşluğuna sızmadan uygulanır. Dolayısıyla Taş yünü yatay olarak subasman profilinin üzerine aşağıdan yukarı olmak üzere yerleştirilmelidir. yalıtım levhaların arasında boşluk kalmamalı, köşe kısımlarına kadar döşenmelidir.
Taş Yünü Nasıl Dübellenir?
yalıtım malzeme dübellenmesi, levha uygulaması üzerinden 24 saat geçmesi ile yapılması gerekir. Taş yünü levha kalınlığı, yüzey ve yapıya uygun dübel boyutu seçilir. Dolayısıyla Öncelikle dübele uygun delikler açılır. Her mt² için 5–6 dübel kullanılır. Köşeler için tam olarak sabitlenir ve kenarları sıva işlemi ile tamamen düzeltilir.