WeCreativez WhatsApp Support
Whatsapp İletişim
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
Karaca cad. Gülhan sok palmiye sitesi A4 blok Dükkan Zümrütevler Maltepe/İSTANBUL
trende

Sıkça Sorulan Sorular

Anasayfa » Sıkça Sorulan Sorular

SORU: Çok sıcak bir iklimde mantolama yapılması gerekli midir?
CEVAP: Mantolama (ısı yalıtımı) kışın ısınmak, yazın da serinlemek için harcanan enerji ve yakıttan büyük bir tasarruf sağlar. Yapıların ısınması için nasıl ki enerji harcanıyorsa, soğutulması ve serinletilmesi için belli bir miktar enerji harcanır. Sıcak bölgelerde gerekli olan bu elektrik enerjisi ısınma için ihtiyaç duyulandan yaklaşık 3 kat daha pahalıdır. Bundan dolayı sıcak iklim bölgelerinde de mutlaka mantolama (ısı yalıtımı) yapılmalıdır.
SORU: Binamızın duvarları gaz beton ile yapıldığı zaman ekstra bir ısı yalıtımı yaptırmamız gerekli midir?
CEVAP: Gaz beton bir yapı malzemesi olup, belirli iklim bölgelerinde tek başına ısı yalıtım veya mantolama malzemesi olarak kullanılamaz. Kolon ve kirişler dâhil olmak üzere cephelerde, çatıda ve zeminde kullanılan tüm yapı malzemeleri ısı köprüsü oluşturmayacak şekilde mutlaka ısı yalıtım malzemeleri ile yalıtılmalı, kapı ve pencerelerde özel kaplamalı yalıtımlı cam üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır.
SORU: Binamız özellikle kuzey cephesinden soğuğu mekâna geçiriyor. Sadece kuzey cephesine mantolama yaptırılması binamızın ısı yalıtımı sorununun çözülmesini sağlar mı?
CEVAP: Isı yalıtımının tek cephede yapılması ısı köprülerini meydana getirecek, ısı kayıpları iletim yoluyla yalıtımın yapılmadığı diğer cephelerde devam edecektir. Bu nedenle çatı, duvar, döşeme, konsol, kapı ve pencereler dâhil olmak üzere tüm yapı bileşenlerine ısı yalıtımı yapılmalıdır.
SORU: Isı yalıtımını tanıdık bir sıva ya da boya ustasına da yaptırabilir miyim ?
CEVAP: Binanız mutlaka işin uzmanları tarafından incelenerek sorunun çözümüne yönelik, ısı yalıtımı uygulaması konusunda deneyimli yalıtım firmaları tarafından yapılmalıdır. Bu firmalara ERKUR YAPI aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
SORU: Dış cepheye cam mozaik, PVC, alüminyum vb. kaplama malzemeleri yaptırırsak, ısı yalıtımı yaptırma ihtiyacımız ortadan kalkar mı?
CEVAP: Kaplama malzemeleri ile ısı yalıtımı malzemeleri karıştırılmamalıdır. Isı yalıtımının sağlanabilmesi için kaplama malzemeleri ile dış cephe arasında sisteme uygun, doğru ısı yalıtım malzemeleri tercih edilmelidir.
SORU: Isı yalıtımı zamanla etkisini kaybeder mi?
CEVAP: XPS ve taş yünü gibi malzemeler standartlara uygun bir şekilde üretilmiş, stoklanmış ve uygulanmışsa, ömürleri genel olarak bina ömrü kadardır.
SORU: Isı yalıtımı uygulamak maliyetli midir?
CEVAP: Isı yalıtımı, bina ömrünce performansını devam ettirdiği için ısı yalıtım uygulamaları orta ve uzun dönemde %50’lere varan tasarruf sağlayan avantajlı bir uygulamadır. Ayrıca sağlıklı bir mekân sağlayarak yaşam kalitesi artırmaktadır.
SORU: Konutumun dış duvarlarında ve çatısındaki kalınlıkları nasıl belirleyebilirim?
CEVAP: Konutunuzun dış duvarlarında ve çatılarında yalıtım kalınlıkları bölgesel olarak değişmekte ve TS-825 Isı Yalıtım Kurallarıçerçevesinde yapılacak hesap yöntemi ile belirlenmektedir. TS-825 Standardı bir binanın tasarım aşamasından başlayarak enerjiyi verimli kullanması için gerekli yalıtımların yapılmasını zorunlu hale getiren ve yıllık ısıtma ve soğutma enerji ihtiyacını sınırlayan bir standarttır.
SORU: Binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunlu mudur ve binamıza uzun dönemde bir faydası var mıdır?
CEVAP: Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğine (BEP) göre Enerji Kimlik Belgesi uygulaması 1 Ocak 2011’de itibaren yürürlüğe girmiş olup, yeni binalar için zorunlu, mevcut binalar için ise 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunludur. Konutunuzda yapılacak tüm yalıtım uygulamalarında uygun kalınlıktaki yalıtım ürünlerinin kullanımı ile yapının enerji tüketim ve sera gazı salım sınıflarında iyileştirici rol oynamasını sağlanacak ve bu bilgiler Enerji Kimlik Belgesi üzerinde belirtilerek binanın emlak değerinin de artmasına katkı sağlayacaktır.
SORU: Bina duvarlarında dıştan ısı yalıtımı uygulaması yerine içten uygulama yapılması mı daha uygun olur?
CEVAP: Duvarlarda, dışarıdan yapılan ısı yalıtım uygulamaları tercih edilmelidir. Böylece hem cephe malzemesinin ısı depolama kapasitesinden yararlanılır, hem de ağır kütlenin yüksek sıcaklıkta kalması nedeniyle duvar iç yüzeyi ile birlikte duvar kesiti içindeki yoğuşma riski ortadan kalkar. Ayrıca cephenin tümü yalıtım malzemeleri ile korunduğundan ısı köprüleri meydana gelmez. Buna karşılık, kısa sürede ısıtmanın zaruri olduğu yerlerde ve dışarıdan müdahaleye izin verilmeyen yapılarda uzmanlar tarafından kontrollü bir biçimde olmak koşulu ile içten yalıtım uygulamaları tercih edilebilir.
SORU: Bitümlü su yalıtım örtüleri aynı zamanda ısı yalıtımı da sağlar mı?
CEVAP: Bitümlü su yalıtım örtüleri ısı yalıtımı yapmaz, sadece su yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir.
SORU: Yapı malzemesinin ısıl iletkenlik katsayısının düşük olması ısı yalıtımı malzemesi olarak kullanılmasını sağlar mı?
CEVAP: Bir malzemenin ısıl iletkenlik katsayısının düşük olmasının “ısı yalıtımı” için önemli bir unsur olmasına ek olarak, malzemenin yeterli kalınlığa da sahip olması gerekmektedir. Isı yalıtım hesaplamalarında Isıl Direnç, R (m2.K/W) değeri belirlenirken, ısıl iletkenlik + kalınlık değeri birlikte kullanılır. TS-825 de lambda(l) değeri 0,065 den düşük olan malzemeler ısı yalıtım malzemesi olarak tarif edilmektedir.
SORU: Yalıtım malzemeleri binanın nefes almasını engelleyerek çürümesine sebep olur mu?
CEVAP: Binanın nefes alması için dikkate alınması gereken ölçü μ değeri olup, değerlendirme μ değerine göre yapılmalıdır. Isı yalıtım malzemeleri, yapılan mantolama ile binanın taşıyıcı yapı elemanlarını dış hava koşullarının yıpratıcı etkisinden koruyarak, yapının ısı farklarından doğabilecek gerilmelerden korunmasını sağlar. Yazın sıcak, kışın da soğuk ortamlar, mantolama ile korunmayan binanın yapı elemanlarında genleşme ve büzülmelerden dolayı gerilmeler oluşturur. Bu gerilmeler de zamanla yapı elemanlarında çatlamaların ortaya çıkmasına neden olur. Mantolama ise bu çatlakların oluşmasını önleyerek, demir donatıda oluşabilecek korozyonun önüne geçilmesini sağlar.
SORU: Sadece dış duvarlara yapılan ısı yalıtımı, yapı için yeterli midir?
CEVAP: Sanıldığının aksine ısı kayıpları veya kazançlarına sadece cephe değil, çatı ve zeminden iletilen ısı da önemli ölçüde neden olmaktadır. Yapının tüm cephelerine yapılması gereken yalıtımın zemin ve çatıya da uygulanması önem taşımaktadır. Bina zemininin donatılı beton elemanı olması, zeminde ısı köprüsü etkisine ve yapı kolonlarında bulunan ısıyı hızlı bir şekilde toprağa ileterek ısı kaybına neden olur.
Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Call Now Button